Home » Boeken » Antwerpen Leest: boekentips van en voor Antwerpenaren

Antwerpen Leest: boekentips van en voor Antwerpenaren

door Deborah

Sinds ik in Antwerpen woon, is het voor mij makkelijker geworden om te lezen. In plaats van enkele kilometers door weer en wind te moeten fietsen naar de dichtstbijzijnde bibliotheek (die bovendien weinig aanbod heeft), woon ik nu op een steenworp afstand van een bibliotheek. Het is dan ook geen wonder te noemen dat ik het ene boek na het ander van mijn lijst af kan strepen. En waar ik in Nederland vaak de bieb bij een bezoek voor mijzelf had, deel ik die hier met minstens een handvol medebezoekers, maar vaak met een veelvoud hiervan.

Antwerpen voelt meer als een leesstad dan de steden in Nederland waar ik geweest ben. Misschien komt dat ook door de bevolkingsdichtheid, of het feit dat boeken lenen bij de bieb (of bib zoals men het hier afkort) een stuk goedkoper is dan in Nederland. Of misschien komt het door de brede inzet om mensen aan het lezen te krijgen, zoals mij wel vaker opvalt. Zo bestaat er een project om kinderen al vanaf hun babytijd bij lezen te betrekken, een platform om boekentips te bieden aan kinderen en tieners tot 18 jaar, en sinds kort is er een nieuw platform bij! In navolging van Gent en Leuven, heeft ook Antwerpen sinds april dit jaar een eigen platform om boekentips van en aan Antwerpenaren te geven. En ik ben enthousiast!

Antwerpen Leest Overzicht Vixen's Wedding

De site

Voor mensen die op Goodreads te vinden zijn: verwacht geen kopie hiervan op deze website. De site van Antwerpen Leest is een stuk overzichtelijker, met op de homepage meteen een aantal recensies. Van Antwerpenaren, want zo floreert de site. De bezoeker wordt uitgenodigd een account aan te maken om zo zelf tips over boeken en leesplaatsen te delen. De boeken zijn gekoppeld aan die in de Antwerpse bibliotheken, waardoor het makkelijk is voor de lezer om door te klikken en het boek zelf te lezen. Heel handig, want zo kan ik boeken snel toevoegen aan mijn vele lijstjes op de site van de bib.

Uiteraard heb ik mijzelf ook meteen ingeschreven als zogenaamde ambassadeur. Ik juich initiatieven om meer mensen aan het lezen te krijgen alleen maar toe. Plus, zeker in deze periode waarin pijnlijk duidelijk is dat we nog veel te leren hebben (zoals met BLM, onder andere), wil ik nieuwe boeken leren kennen. Onlangs leende ik bijvoorbeeld Invisible Man van Ralph Ellison, om meer inzicht te krijgen van iets dat ik nooit mee zal maken. Juist omdat Antwerpen zo veelzijdig is, zijn de boekentips op de site dat ook. En daarvoor geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ik hoop dat het platform dan ook snel uitgebreid gaat worden met nóg meer stadslezers en ambassadeurs.

Antwerpen Leest Closeup Vixen's Wedding

Mocht je geïnteresseerd zijn: inschrijven doe je via deze link. Check ook zeker deze site even om door het delen van je tip extra a kaart punten te verdienen. En als je het leuk vindt, volg mijn recensies op Antwerpen Leest dan hier.

Handtekening Deborah Vixen's Wedding

Dit vind je misschien ook leuk:

Laat een reactie achter