Home » Maandoverzicht » December 2022 & Januari 2023

December 2022 & Januari 2023

Nederland, mijn oude studiestad, naar het ziekenhuis, en mijn nieuwe bujo

door Deborah

Ken je die grap die begint met iemand die zegt vaker te willen posten op haar blog? Tsja, het is alsof ik het over mezelf heb afgeroepen, maar we kunnen stellen dat het met het aantal blogposts hier op mijn site slecht is gesteld. Maar daar komt verandering in! Vandaag een inkijkje in mijn leven als Nederlandse in België, met niet één maand om te bespreken, maar maar liefst twee! Hoewel ik in december nog redelijk veel deed (twee keer naar Nederland, een oude vriend van me bezoeken, etc.), was het daarna een heel stuk rustiger omdat ik hartstikke ziek was. Dat mocht de pret niet drukken, want het bood mij de mogelijkheid veel te koken!

Mijn maand startte in Nederland. Veel foto’s heb ik daar niet van, aangezien we Sinterklaas vierden en ik vooral speelde met de huisdieren en bezig was met mijn gekregen cadeau’s. Ik kreeg onder meer een naaimachine, waar ik al langere tijd interesse in had, en die een kleine ramp was om mee terug te nemen naar Antwerpen, haha! Ook kreeg ik een bloemenpers, een kerstmok, zwarte aida voor borduren (yay voor oma-hobby’s!), plantenstekers, en een handboek grammatica Italiaans.

Bij thuiskomst moest ik natuurlijk meteen flink knuffelen met deze twee monstertjes. Beide waren erg blij me weer te zien, en dat gevoel was absoluut wederzijds!

Mijn “kerstboom” dit jaar. Ik had geen zin om een kerstboom op te tuigen voor de dagen dat ik in Antwerpen was, dus besloot ik om lampjes rondom de mosstok van mijn monstera te hangen. Een ware eyecatcher!

Halverwege december sprak ik af met een vriendin voor een wandeling in Rivierenhof. Ondanks de kou hebben we flink wat tijd doorgebracht in het park, en dronken we heerlijke thee in het restaurant (aanrader!). Kijk deze prachtige zwam die we tegenkwamen!

Een jaarlijks fenomeen: vlak voor Kerst maak ik spekkoek vol kruiden, om bij het dessert te eten. Veel werk, want je bakt hem laagje voor laagje, maar zo enorm lekker! Ter illustratie: dit is de hoeveelheid kruiden die door één helft van het deeg gaat… De keuken ruikt dan ook meteen zo goed!

23 December vertrek ik naar Nederland. Op weg naar het station maakte ik deze foto, van het immer prachtige stationsgebouw. Dit keer inclusief kerstboom met verlichting!

Tip van mij voor jou als lezer: houd niet het broodje vast als je snijdt. Ik herhaal: houd niet het broodje vast als je snijdt. Ondanks de vele waarschuwingen van mijn moeder, deed ik dit toch, met een flinke jaap in mijn hand als gevolg. Gelukkig heb ik twee ebho’ers in de familie!

Ondertussen wordt ik vanuit Antwerpen op de hoogte gehouden van het plaatsen van een nieuw raampje. Het raampje in het witte kozijn is origineel en dateert uit de jaren ’20. Niet al te energiezuinig, en met de hernieuwing van het certificaat in het achterhoofd, hebben de verhuurders een raampje ervoor gezet, zodat de kou wat beter buiten blijft. Win-win, want de ruimte ertussen is ideaal voor plantjes!

Op 28 december reis ik naar mijn oude studiestad, Groningen! Een enorm toffe stad waar ik zes jaar lang heb vertoefd en veel heb meegemaakt. Van alle plaatsen in Nederland is dit denk ik wel de plek die ik het meeste mis, puur vanwege het gevoel dat de stad bij me opbrengt als ik er doorheen loop. Hierboven de bushalte vanwaar ik vertrek. Helemaal in de middle of nowhere, en absoluut niet te vergelijken met Groningen, haha! Helemaal in de verte is de dijk te zien.

Dat het druilerig weer is, mag de pret niet drukken; het Groninger Museum brengt sowieso veel vrolijkheid met zich mee door de kleuren en het prachtige design van Alessandro Mendini. Ik moet snel eens teruggaan, want er is momenteel een overzichtstentoonstelling van Gianni Versace!

Uiteraard loop ik ook eventjes langs het Academiegebouw, aan het Broerplein! Zelf heb ik hier niet heel vaak college gehad (ik zat meestal in het faculteitsgebouw zelf, het Harmoniegebouw, en soms het pand op de A-weg), maar alledrie mijn uitreikingen vonden hier wel plaats. Helaas was het gebouw gesloten (want kerstperiode), dus de binnenkant weer zien bewaar ik voor een volgende keer. Overigens heb ik het hier nog nooit zo rustig gezien met fietsen!

Hier, waar mijn faculteit en afdeling gevestigd is, was het zelfs nog rustiger: er stond maar één fiets! Zo bevreemdend om te zien, want ik kon hier mijn fiets normaal zelfs nooit kwijt, haha!

In de avond weer terug naar mijn ouders! De hoofdreden om naar Groningen te gaan was om een oude vriend van me (met wie ik zo’n 3,5 jaar niet gesproken had) op te zoeken. Het was supergezellig, en is zeker voor herhaling vatbaar! De reis terug was helaas langer dan gepland, want ik miste mijn aansluiting; zulke ongemakken zijn mij onbekend nu ik in een grote stad woon!

Daarna ging het helaas bergafwaarts. Op 3 januari reisde ik – met griepverschijnselen – terug naar Antwerpen omdat ik afspraken gepland had. Met een flink volle koffer, en een mondmasker voor. Het heerste, want nergens kon ik strepsils krijgen. Gelukkig kent Nederland goede drop, en had ik een paar zakken ingeslagen. Vervelend, toch, “verplicht” drop eten!

Uiteindelijk ben ik zo ziek, dat we besluiten dat ik het beste even langs het ziekenhuis (want weekend) kan. Blijkbaar heb ik een heftige reactie op het griepvirus, en ik krijg daarom een spray mee om beter te kunnen ademen.

Een geluk bij een ongeluk, echter, want ik ontvang mijn nieuwe bullet journal! Voorgaande jaren deed ik ook een poging om er eentje bij te houden, maar dat mislukte steeds faliekant. Dit jaar ben ik bewapend met een nieuw journal, eentje van het mij onbekende merk Ottergami. Heel fijn, dik papier. Mijn bevindingen post ik later op deze blog!

Omdat ik zoveel thuis ben, maak ik ook vaker espresso voor mezelf. Ik ben enorm fan van de Italiaanse moka, en gebruik die steeds vaker. Zo enorm simpel, maar zo fijn om te gebruiken! Als je inductie hebt en espresso mist, kan ik je echt aanraden om een inductie-adapter te kopen voor op de kookplaat. Werkt fijn en snel, en is relatief goedkoop (of in ieder geval een stuk goedkoper dan een nieuwe moka). De mijne is van Bialetti zelf, en heel erg solide!

Wat binnen zitten niet met een mens doet! Noem het verveling, maar ik besloot om mijn haar flink te kortwieken. Sinds jaar en dag knip ik mijn eigen haar, en dit keer besloot ik voor een korte coupe (lob) te gaan. Er ging een stuk vanaf; op de foto is ongeveer de helft te zien…

Ik herontdekte mijn liefde voor granaatappel, die ik met wat yoghurt serveerde in mijn oude kinderbordje. Tips om het fatsoenlijk te snijden zonder het er te doen uit laten zien als een heus slagveld zijn zeer welkom in de comments!

Eind januari had ik eindelijk de puf om de deur weer eens uit te gaan, en dat beloonde ik met een Too Good To Go tripje richting Abies! Deze gigantische bos bloemen kostte mij maar €3,99! Heel verse bloemen ook, en een prachtige kleuren! Ze staan inmiddels zo’n twee weken in de woonkamer, en nu pas zijn ze echt slecht aan het worden. Een aanrader dus!

Die avond dook ik de keuken in om empanadas te maken. Superlekker, maar een hels karwei om te maken. Ik maak het deeg ook nog eens helemaal zelf, waardoor het een klus is van flink wat uren. Maar eerlijk:  het resultaat was bijzonder goed!

Op de één of andere manier ben ik ooit begonnen met het “verzamelen” van nagellak, en mijn collectie is steeds groter geworden. Geen probleem voor mij, want ik vind het oprecht leuk om ze allemaal zo netjes in de lades van mijn Helmers te zien staan, en een nieuwe kleur kiezen om te dragen is altijd leuk om te doen! Toch draag ik veel te weinig nagellak over het algemeen, voornamelijk door de situatie van de afgelopen jaren. Door een spread bij te houden, hoop ik dat ik toch wat vaker mijn nagels lak! En ik hoop ook beter te kunnen zien waar mijn interesses liggen qua kleuren en finishes. De eerste twee manicures waren in ieder geval erg glitterig!

Het papier is overigens dat van mijn bullet journal.

En als laatste even een bruggetje naar de nieuwe maand: er is groei in mijn doodgewaande plant! Tijdens mijn verblijf in Nederland was H. vergeten de planten die ik overwinterde op de badkamer water te geven, met als gevolg dat ze er dor en zielig uitzagen. Koppig als ik ben, besloot ik toch water te gaan geven. En aanschouw: nieuwe groei in mijn azteeks zoetkruid! De plant is net onkruid, dus ik heb er vertrouwen in dat over een maand te stekken is, om zo mijn plant flink bossig te maken!

Hoe verloopt jouw 2023 tot nu toe?

Laat een reactie achter