Home » Maandoverzicht » Oktober 2022

Oktober 2022

Veel planten, zonnig weer, en mijn eerste Día de Muertos

door Deborah

Het is alweer november! Jemig, wat gaat de tijd hard dit jaar. Voor mijn gevoel was het pas vorige maand dat we te maken hadden met hoge temperaturen en een tekort aan regen, maar niets is minder waar! Vandaag kijk ik namelijk terug op oktober, en hoewel het een maand was die veel zonnige momenten kende, was het toch echt wel duidelijk dat de herfst is begonnen. Een drukke maand, want ik ging veel de deur uit.

Zaden

Oktober begon vrij rustig, met weinig op de planning. Toch ben ik al aan het voorbereiden op iets dat ik in deze of één van de komende maanden moet doen: voorzaaien voor het seizoen volgend jaar! Veel zaden hebben een periode van kou nodig om te kiemen, en vaak wordt aangeraden in de herfst te zaaien om zo op natuurlijke wijze de vorst erover heen te laten gaan. Dit was een bestellinkje via Etsy, met vijf soorten zaden waar ik al langere tijd naar keek. Vooral de vleermuisbloem lijkt me zo tof, en is natuurlijk heel erg toepasselijk voor deze maand!

Antwerpen

Ook ging ik de stad in om wat nodige spulletjes te halen. Ik weet niet wat het is, maar in deze periode van het jaar vind ik het zonlicht altijd zo mooi!

Pepers in bloei

Speaking of which: het niet hebben van gebrek aan zon zorgde er ook voor dat mijn chilipeper weer bloemetjes begon te krijgen! Geen idee wat de plant hiermee gaat doen, want er hangen nog een stuk of vijftien pepers aan die eerst moeten verkleuren. Dit jaar was een extreem goed jaar voor zowel mijn twee pepers als mijn snackkomkommer; die laatste heeft ongeveer vijfentwintig komkommers gegeven, een klein record!

Plantjes ecodroom

Op 9 oktober bezocht ik Ecodroom, een jaarlijkse, ecologische markt die wordt gehouden in Rivierenhof, mijn favoriete park. Voorgaande edities ben ik niet geweest, dus ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik kan je gelukkig vertellen dat het zéker smaakte naar meer, en ik nu al uitkijk naar volgende edities! Hoewel het er druk was, waren de stands goed gevuld met allerhande producten. Naast een kleine hoeveelheid kastanjes, een streng gerookte knoflook (aanrader als verse knoflook te snel slecht wordt!), en een tweedehands mandje, kocht ik er ook zeven plantjes die ik nog niet eerder was tegengekomen. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe blij ik was een saffraankrokus te vinden, waarvan ik er meteen nog eentje meenam voor mijn moeder!

En ik besloot weer als brunette door het leven te gaan! Ik houd van mijn natuurlijke haarkleur, en heb lange tijd mijn haar niet geverfd als een soort “detox” voor mijn eigen haar, maar elk jaar rond deze periode begint het weer te kriebelen. Dus hakte ik de knoop door om dit jaar te zwichten voor deze grill.

Sinds ik ontdekte dat ik kosteloos films kan lenen bij de bibliotheek, ben ik er vaker te vinden. Prime heeft voor mijn smaak niet altijd de juiste films, dus een legale manier van films kijken is altijd een pre! Bij binnenkomst werd ik begroet door dit prachtige altaar voor het Mexicaanse feest van de doden. Fun fact: de kleine, beschilderde schedels (die met onder meer een koptelefoon op) hebben we gemaakt tijdens een workshop vorig jaar, eveneens in Permeke. Ik heb de mijne nog als aandenken, maar moet er nog een mooie plek voor vinden.

De laatste tijd ben ik in een enorme opruimbui. Zodanig, dat ik zakken vol spullen weggooi, weggeef, of doorverkoop. Hoe lang ik ook in België woon; wennen aan het buitenzetten van zakken zal ik nooit kunnen. Ik vind het vooral wonderbaarlijk dat er maar zo weinig zakken open worden gescheurd door dieren!

Ik ging de stad in om af te spreken met een vriend. Dit doe ik veel te weinig! Antwerpen is zo’n mooie stad, zeker in de avond, en heeft een leuke cafécultuur. Tijdens de hoogtijdagen van covid (en laten we alsjeblieft hopen dat die achter de rug zijn!) was uitgaan niet echt een optie, dus ik ben van plan vaker de deur uit te gaan en gezellige cafés te bezoeken. Tips zijn welkom!

Ook een first: met de fiets op de roltrappen van de voetgangerstunnel! Dit is toegestaan (uiteraard op eigen risico), maar deed ik nooit, want ik kan enorm klunzig zijn. Maar het ging goed! Zodanig zelfs, dat ik van plan ben vaker mijn fiets te pakken en de Schelde oversteek.

Ik deed ook genoeg binnenshuis, zoals een poging tot scones maken. Pas ver nadat ik er klaar mee was, kwam ik erachter dat door teveel kneden het deeg niet genoeg rijst. Dan zal je net keurig – net zoals je met brooddeeg moet doen – de timer hebben gezet om minstens tien minuten te kneden! Ach, ze smaakten in ieder geval stukken beter dan ze eruit zagen, zeker met de zelfgemaakte jam van mijn moeder.

Zaterdag is marktdag! Zeker met de verhoogde prijzen scheelt het soms enorm om op de markt groente en fruit te halen. Vers, lokaal (en dus iets duurzamer), en het scheelt in de portemonnee. Erg fijn: het is maar tien minuutjes fietsen vanaf mijn appartement, dus geen reden om niet te gaan! Zeker met zo’n fijne nazomer als dit jaar is het heerlijk om er naartoe te gaan.

Achteraf eventjes met de buit van de markt en de winkels op een bankje net buiten het centrum zitten. Het is heerlijk weer, en dus ultiem genieten in de zon! Dit parkje zit direct aan een school, en het gebouwtje is beschilderd met enorm schattige konijntjes. Ik houd enorm van de vele muurschilderingen in de stad, maar deze blijft mijn favoriet.

 

Over konijnen gesproken: momenteel ben ik bezig mijn konijnen te koppelen! De witte ram, Ragnar, woont hier al een tijdje en is inmiddels gecastreerd, en Freyja, de grijze voedster, is sinds eind vorig jaar zijn kamergenootje. Recent is ook zij gecastreerd, en besloten we de twee eindelijk te gaan koppelen! Na veel stress, ontmoetingen onder supervisie, en vele malen ingrijpen als ze te intensief met elkaar omgingen, zijn ze eindelijk aan elkaar gewend! Geen idee of het ook daadwerkelijk een goede match blijft als ze 24/7 bij elkaar zitten, maar vooralsnog ben ik hoopvol!

Mijn broertje vertrok naar Parijs, en deed voor een luttele drie minuten Antwerpen-Centraal aan. Tijd voor mij om koffiejuffrouw te spelen, en een krantje met koffie en een Belgische lekkernij af te leveren! Het was enig gedoe, want hij zat niet waar ik dacht dat hij zou zitten, dus moest ik heen en weer rennen, maar het is gelukt! Ik maakte dit kiekje van het immer mooie stationsgebouw, dat me elke keer weer doet denken aan de tijd dat ik hier regelmatig kwam als studente kunst- en cultuurwetenschappen.

Mijn maand eindigde met een klapper: ik ging op Halloween naar het Día de Muertos in bibliotheek Permeke. Het Mexicaanse feest van de doden werd hier gevierd met veel muziek, dans, een toneelstuk, en een performance, van acht uur in de avond tot diep in de nacht. Een superleuk feestje, met een heel gevarieerd publiek en lekkere cocktails. Ik leerde er zelfs een basisje bachata, en kom zeker volgend jaar weer!

Laat een reactie achter