Home » Random Act of Kindness » Random Act Of Kindness #1: Briefjes achterlaten in bibliotheekboeken

Random Act Of Kindness #1: Briefjes achterlaten in bibliotheekboeken

door Deborah

Dingen worden groter naarmate je er meer tijd of aandacht aan besteedt. Althans, dat is wat ik om mij heen regelmatig hoor als het gaat om negatieve dingen. Uiteraard geldt dit ook de andere kant op: als je vaker en meer stilstaat bij positieve dingen, en mensen hierbij betrekt, is de kans groter dat positiviteit zich meer gaat verspreiden. De bedenkers van Random Acts of Kindness weten dat maar al te goed, en sporen mensen aan door middel van kleine acties de wereld een klein beetje beter te maken. Een initiatief dat ik met veel liefde steun. De laatste tijd denk ik dan ook meer na over dingen die ik hieraan bij kan dragen. Simpele, kleine dingen die mensen blij kunnen maken, of tenminste kort een glimlach op het gezicht kunnen geven. Vandaag toon ik dan ook mijn eerste raok: het achterlaten van briefjes in bibliotheekboeken.

Dit idee kwam in mij op toen ik een boek van de bibliotheek leende waar een foto van een vorige lezer in zat. Uiteraard heb ik de bibliotheek op de hoogte gebracht, maar het zette me vooral aan het denken: hoe zou ik reageren als er met opzet iets achter zou zijn gelaten in een boek? Ik ben groot voorstander van boeken die zijn gelezen, hetgeen ook de voornaamste reden is dat ik boeken tweedehands koop. De grootste schatten zijn de boeken die aan de binnenkant van de kaft een berichtje hebben staan van de vorige eigenaar. Het vertelt een verhaal, waar het boek zelf nog moet beginnen. Natuurlijk; een klein papiertje met een quote en een tekeningetje is verre van een opdracht voorin een boek. Maar als het ook maar een klein zuchtje positiviteit in het leven van de ontvanger brengt, ben ik al blij.

RAOK briefjes in boeken you're beautiful just the way you are shine on Vixen's WeddingRAOK briefjes in boeken be the reason goodness Vixen's Wedding

De briefjes

Voor de briefjes koos ik een formaat van 7,4 bij 7 centimeter. Groot genoeg voor een korte quote en een vrolijke tekening. Voor de quotes koos ik teksten die ik via Goodreads vond, en die passen bij het thema van het boek. Zo koos ik voor een body positive quote bij het boek Knap voor een dik meisje, en een quote over liefde bij een boek met de titel Passie. Op de achterkant schreef ik de boodschap: “geniet van je dag! (en vergeet niet te lachen!)”. Cliché? Ja. Effectief? Met een beetje geluk wel. En uiteindelijk is dat wat ik wil: een klein beetje meer positiviteit brengen in deze wereld, al is het maar voor een fractie van een seconde.

RAOK briefjes in boeken alle briefjes Vixen's Wedding

Oproepje

De komende tijd wil ik meer raok’s delen op mijn blog. Nu heb ik al wat ideeën klaarstaan, maar ik heb jouw hulp ook nodig! Weet jij nog leuke initiatieven om te doen voor de raok’s, of deel jij ze zelf toevallig ook ergens online, laat dan een reactie achter hieronder! Het lijkt me leuk ook jouw ideeën en raok’s op te nemen op deze blog, met de bedoeling nog meer mensen te inspireren!

Handtekening Deborah Vixen's Wedding

Dit vind je misschien ook leuk:

3 reacties

Giovanna Jansen zo 21 juni 2020 - 16:53

Wat super leuk dat je dit doet! En wat gaaf dat je de kaartjes zelf maakt. Een random act of kindness die mij zo te binnen schiet: elke dag 3 mensen een compliment geven (niet elke dag dezelfde mensen natuurlijk); een vreemde een oprecht compliment geven; iemand voor laten gaan bij de kassa.

Reageer
Deborah zo 21 juni 2020 - 18:14

Dankjewel voor je toevoegingen! Complimenten geven is natuurlijk het makkelijkste en wellicht wel het beste om te doen binnen dit thema: het is simpel en maakt mensen oprecht blij, lijkt het. Ik merk alleen dat het lastiger is om dat hier in België te doen dan in Nederland wegens de gereserveerdheid van de mensen. Maar alsnog, misschien komt het dan juist wel beter binnen! 😉

Reageer
Ilona Wielinga ma 22 juni 2020 - 09:34

Te leuk dit! Het zijn kleine dingen waar je iemand een plezier mee kan doen. Toen ik nog dagelijks met de trein reisde (lees: voor corona) vond ik het altijd leuk om een boodschap achter te laten in de metro, of gewoon een briefje met een leuke boodschap op het tafeltje te laten liggen.

Reageer

Laat een reactie achter